Wat is RGM?
Op het ritme van muziek (op maat afgestemd voor de doelgroep) worden oefeningen gedaan aan de hand van geprojecteerde symbolen. Tijdens het oefenen zijn verschillende hersenfuncties actief.
De deelnemers zien symbolen, spreken de bijhorende klanken uit en maken de bijhorende beweging op het ritme (horen) van de muziek. In de symbolen gebruikt men de kleur rood en blauw om duidelijk te maken welke zijde van het lichaam geoefend wordt. Rood staat voor linkerzijde (rechterhersenhelft), blauw voor de rechterzijde (linkerhersenhelft).
Doel van de RGM methode
Een verbeterde samenwerking tussen verschillende hersenfuncties en het stimuleren van de aanleg van nieuwe ‘netwerken’ (neuroplasticiteit) ter verbetering van bepaalde hersenfuncties.
RGM werkt aan;
- Verbetering van het concentratievermogen
- Verbetering van de coördinatie
- Verbetering van motorische vaardigheden
- Verbetering van het geheugen
- Verbetering in de lichaamsbalans
- Verbetering van zowel het spraak- , lees- als leervermogen
- Toename van het zelfvertrouwen
- Verbetering van de gemoedsstemming
- Verhoging van het energieniveau
Met name in groepsverband zorgt de methode dikwijls voor een vrolijke stemming en ontspannen sfeer. En dat terwijl het brein ondertussen hard aan het werk is!!
Wellicht geeft onderstaande video een beter beeld;
In bijgaand artikel onderbouwt Dr Petra Pohl de RGM als waardevolle op muziek gebaseerde interventies o.a voor mensen met Parkinson, CVA, MS
Spraakmuziektherapie gebruikt de RGM methode bij de volgende doelgroepen:
CVA
NAH
Dementie
MS
Dyslexie


zet het brein in beweging