Praktijkvoorbeelden SMTA

Voor mensen met een ernstige afasie vorm – zoals een globale afasie en/of ernstige verbale apraxie – is het zeer bijzonder om middels het zingen hun stem weer te kunnen ervaren. Klanken die tijdens het spreken niet ‘gevonden’ kunnen worden komen middels het zingen vaak spontaan. Vanuit het zingen wordt er geoefend aan een meer vloeiende spreekstem.

Praktijkvoorbeeld, SMTA

Na een cva (beroerte) is het voor de heer P. op een paar vaste woorden en kleine standaardzinnetjes na, onmogelijk om tot een spontane spraak te komen. Na enkele weken logopedie start de heer P. met de SMTA behandeling.

Na vier maanden SMTA waarbij de heer P. middels een oefen cd de woord en zinsoefeningen thuis herhaalt, kan de heer P. verschillende dagelijkse uitdrukkingen toepassen waardoor de communicatie met de buitenwereld is vergroot. Soms is het nodig een stukje melodie horend bij een bepaalde toepassing voor te spelen of te zingen, alvorens de heer P. het woord kan toepassen. Bijvoorbeeld na de vraag ‘Hoe begroet u iemand?’ is het spelen van de eerste noten uit de eerste maat al voldoende.
Daarnaast komen ook ongeoefende woorden in de spontane spraak terug. Het gebruik van de stem ook in een sterker volume middels het in eerste instantie zingend oefenen van uitroepen geeft de heer P. zichtbaar veel bevrijding en genot.

Praktijkvoorbeeld, Afasie en verbale apraxie

Een praktijkvoorbeeld waaruit blijkt dat het feit dat ik tevens zangpedagoge ben een extra dimensie kan zijn is het volgende;
De heer v.d. E. heeft een zware globale afasie en een verbale apraxie. Mogelijkheden tot communicatie zijn minimaal. De spraak oefeningen zijn zwaar en vragen veel geduld en een positieve instelling, namelijk; elk klein stapje voorwaarts is een doel op zich. De heer v.d. E. is een harde werker en doet zijn uiterste best geconcentreerd te blijven werken. Dit is veel gevraagd gezien de ernstige afasie. Ter ontspanning zingen wij tussendoor enkele chanty liederen van het koor waar de heer lid van is. Daarbij maken wij gebruik van verschillende klinkers of combinaties met medeklinkers. Ter afwisseling wordt er jazz gezongen waarbij de heer blij verrast was te kunnen ‘scatten’ (je stem gebruiken als een instrument). Zo worden o.a de ‘pa-doe-bie-doe-wap’ klanken op een vrolijke manier aangeleerd en blijft meneer zeer gemotiveerd. Dit is de eerste aanzet tot het spreken van woorden.

 

  • Laatste tweets: